A letter to Lady Wyatt

Edward Lear

A letter to Lady Wyatt

Bureau Claxon, 2010

Inzender Hester Verkruissen

Plaats van uitgave Den Haag

Vormgever Hester Verkruissen

Illustrator oud houten bladcliché

Oplage 20

Aantal bladzijden 12

Afmetingen 29,6 × 17,7 cm

Letter Bembo, Bodoni, Gill, Typewriter, Walbaum, houten letters

Papier binnenwerk You Gampi ca. 120 grs

Druk binnenwerk boekdruk

Papier omslag onbekend

Druk omslag boekdruk/blinddruk

Bindwijze cahiersteek

In mei 2012 overleed Hester Verkruissen. Daarmee werd dit acht pagina’s tellende boek een van de laatste uitingen van haar Bureau Claxon. ‘A letter to Lady Wyatt’ uit de verzamelde werken van Edward Lear werd het uitgangspunt voor dit wonderschone spel met tekst en ornament: ‘Can you tell me how to make preserved or dry mint?’ Te beginnen al op het omslag waar een bestaand cliché, een blad, in groen is gedrukt met daaronder de tekst: ‘This is a leaf, but is it a leaf of Mint?’
De brief zelf is klassiek handgezet uit de Bembo in verspringende tekstregels waarbij steeds de letters MINT uitgelicht zijn in de elegante cursief. De ernst van de brief en de lichtheid van het thema worden op humorische wijze geduid door voorafgaand aan de brief te openen met een recept voor het drogen van mint: ‘Cut the herbs down with a sharp knife…’, contrasterend gezet uit een schrijfmachineletter.
Raadselachtig waarom de brief een tweede keer is opgenomen, quasi-slordig schuinaflopend gedrukt in combinatie met (mint) groene vlakken onder de tekst en wederom voorafgegaan door een recept. Alsof een proeve van mogelijkheden wordt afgegeven, waarvan wij er helaas voor altijd maar twee krijgen te zien.

Mooi Marginaal