Betrapt zonder Pose

Pieter C. Lont

Betrapt zonder Pose

Pieter C. Lont, 2014

Inzender Pieter C. Lont

Plaats van uitgave Nederland

Vormgever Alex Barbaix

Omslagontwerper Alex Barbaix

Illustrator Pieter C. Lont

Oplage 50

Aantal bladzijden 22

Afmetingen 34 × 25 cm

Letter Gill

Papier binnenwerk Pordenone Avorio 120 gr

Druk binnenwerk Houtsnedes

Papier omslag Florentino 300 gr

Druk omslag Boekdruk

Drukker Alex Barbaix

Binder Alex Barbaix

Bindwijze Gelijmd

Piet Lont zegt in zijn voorwoord bij zijn uitgave van vijftien portretten in houtsnede: ‘Alles opzeggen: de boekhouder, de telefoon, internet (onvindbaar), de Volkskrant, het NRC, de Wieringer Courant, de ANWB, verzekeringen die je beschermen tegen de medemens.’
De jury zou graag in zijn schoenen staan, want het plezier en het vakmanschap spat van de pagina’s. Dat krijg je ervan als je je niet meer laat afleiden door de flauwekul van het dagelijks leven.
Alex Barbaix drukte de houtsneden subliem op 120 grams Pordenone ivoor, een machinale papiersoort die zich uitstekend leent om de beelden tot hun recht te laten komen.
Voor de tekst gebruikte Barbaix de vette Gill die naadloos aansluit bij de houtsneden. Op het omslag van Florentino 300 grams in warm geel, drukte hij een aantal beelden in zwart over elkaar, het zwart gaat glimmen waar de beelden en kaders elkaar overlappen. Ook het gebruik van kleur in de houtsneden is prachtig ingetogen met één of twee steunkleuren per afbeelding. De jury was unaniem in de keuze voor deze publicatie.

Mooi Marginaal