Een open oog

J. Binsbergen

Een open oog

[Tussen Haakjes], 2004

Inzender Jaap Binsbergen

Plaats van uitgave Purmerend

Vormgever Jaap Binsbergen

Oplage 40

Aantal bladzijden 24

Afmetingen 16,1 × 11,1 cm

Letter Cheops

Papier binnenwerk Desiderius 120 grs.

Druk binnenwerk boekdruk

Druk omslag boekdruk

Binder Erik Schots

Bindwijze genaaid

Bijzonderheden

Harry Saveur en Stichting Lettergieten Westzaan drukten de punten

‘Van ordening naar chaos’ is de voornaamste indruk, die men krijgt als men met een vergrootglas naar een vierkleurendruk kijkt’, schrijft Jaap Binsbergen in het colofon van de uitgave Een open oog. Zijn werk is echter alles behalve chaotisch. Op de rechterpagina’s is een uit typografisch materiaal opgebouwd sterk uitvergroot oog afgedrukt. Elk van de vier kleuren apart, en daarna over elkaar heen gedrukt. Heel mooi op het zachte Desiderius 120 grams.
Op de linkerpagina’s staan uitdrukkingen die betrekking hebben op het oog. Binsbergen verwijst in zijn colofon naar het oog dat typograaf Pieter Groot op een streekbus stempelde: van dichtbij een abstract kleurenfeest, van veraf een perfect oog. De jury dacht meteen aan de telefoonkaarten van Jaap van Triest en het omslag van de monografie over Wim Crouwel, waarbij men pas op afstand ziet dat ‘de chaotische kleurenpracht’ een afbeelding is van een jonge Crouwel met vlinderdas.
De Stichting Lettergieten wordt bedankt voor de stippen en het bindwerk was bij Erik Schots in goede handen. Kortom: een lust voor het oog!

Mooi Marginaal