Jeoffry

Christopher Smart

Jeoffry

Statenhofpers, 2004

Inzender Jaap Schipper

Plaats van uitgave Den Haag

Vertaler Rudy Kousbroek

Vormgever Jaap Schipper

Illustrator Olivia Ettema

Oplage 117

Aantal bladzijden 28

Afmetingen 24 × 16 cm

Letter Bembo

Papier binnenwerk Magnani velata avorio a mano 140 grs. (27) en Magnani velata avorio ‘Biblos’ 140 grs. (90)

Druk binnenwerk boekdruk

Binder Philipp Janssen, Phoenix binderij (27) en Herman van der Kruijk (90)

Bindwijze halfperkament in kartonnen foedraal (27) en linnen (90)

‘Jeoffry’, het loflied van Christopher Smart (1722–1771) op zijn kat, is een van de wonderlijkste Engelse gedichten. In een bevlogen stijl geïnspireerd op het Oude Testament, en met de geniale toets van de krankzinnige dichter wordt het unieke en toch exemplarische dier verheerlijkt: ‘For God has blessed him in the variety of his movements’.
De lenige, meeslepende vertaling van Rudy Kousbroek verscheen eerder in NRC Handelsblad van 21 december 2001, maar verdiende een artistiek voortbestaan. Het fraai afgewerkte tweetalige boek is gezet uit de Bembo, een letter die de modern-klassieke status van de tekst ondersteunt. Tegelijk maken de layout van Jaap Schipper en de krachtige linosneden van Olivia Ettema er een hedendaags boek van.
Negentig exemplaren op velata avorio ‘Biblos’ (Magnani, Pescia) werden door Herman van der Kruijk in linnen gebonden. Dertig op velata avorio a mano zijn door Philipp Janssen (Phoenix binderij) in halfperkament gebonden met platten van handgeschept Japans. Zij bevatten ook nog eens twee losse lino’s op Gampi Vellum. Op het voorplat straalt een sierlijk verguld lovertje, op de hoes een verguld drukkersmerk. Kortom: voluit aantrekkelijk, meer zelfs, absoluut onweerstaanbaar.