Klaas Jacob Kort, Iebele Abel; redactie: Erik Meijerink

Leven en rood - Een kijkje in de ziel van tijd

Uitgeverij Het Hogeland, 2018

Vormgever Studio a heart that works en Klaas Jacob Kort.

Illustrator Klaas Jacob Kort, fotografie Peter Tahl en Auke van der Veen

Oplage 100

Aantal bladzijden 96

Afmetingen 19,5 × 22,7 cm

Letter Neue Helvetica

Papier binnenwerk Schutvellen en hartvel: 100 gr keycolor rood; binnenwerk: 100 gr Munken lynx rough

Druk binnenwerk Full-colour drukwerk op een HP Indigo

Papier omslag Omslagplatten opgebouwd uit twee lagen 1,5 mm door en door wit karton. Buitenzijde platten beplakt met 135 gr colorplan met 'buckram' persing.

Druk omslag Voorplat voorzien van een blindpreeg, gedrukt op een Krause verguldpers.

Drukker Binnenwerk: NetzoDruk, Groningen. Omslag: FopmaWier, Wier (FR)

Binder FopmaWier, boekbinderij

Bindwijze Het boek is genaaid gebonden, met rood garen, waarna de omslagplatten op het schutblad zijn gelijmd. Daarna is de rug gefixeerd met boekbinderslijm en tot slot met de hand beschilderd met rode verf.

Dit digitaal gedrukt boekje (HP Indigo) had wellicht de juryselectie niet gehaald als het niet zulke opvallende omslagplatten had. Daarvoor werd geen bordkarton gebruikt, maar twee lagen door en door wit karton werden op elkaar gekleefd tot een dikke drie millimeter. Dat witte komt goed tot zijn recht omdat de sneden onbekleed bleven. Daarop kwam een papier met een buckram-persing en het voorplat kreeg een zware blindpreeg, gedrukt op een Krause verguldpers. Een knap staaltje bindwerk van FopmaWier uit Friesland. Voor dit boek schilderde Klaas Jacob Kort een jaar lang iedere dag schilderijen in de kleur rood. Dat rode komt ook nog eens terug in het garen waarmee het boekblok is genaaid. De rug van het boek is gefixeerd met boekbinderslijm maar verder onbekleed gelaten. In plaats van rood linnen kreeg de rug een vette rode streep van de verfborstel, onregelmatig, zodat elk boek verschillend is. De proporties van het boek zijn ook helemaal goed: net niet vierkant, een klein beetje oblong. De vormgeving van het binnenwerk is heel sober en kaal, een beetje saai eigenlijk, maar daardoor krijgen de schilderijen extra aandacht.