Nieuwe gedichten

G.A. Bredero

Nieuwe gedichten

Lojen Deur Pers, 2005

Inzender Bubb Kuyper

Plaats van uitgave Aerdenhout

Vormgever Bubb Kuyper

Oplage 70

Aantal bladzijden 16

Afmetingen 16,5 × 23,5 cm

Letter Spectrum en Egmont

Papier binnenwerk Zerkall-Bütten Ingres 90 grs.

Druk binnenwerk boekdruk

Papier omslag Zerkal-Bütten Antiek Jute 130 grs.

Druk omslag boekdruk

Binder Jutta Swakowski

Bindwijze halfperkament (5) en ingenaaid (65)

Het boekhistorische onderzoek dat Piet Verkruijsse deed naar de boekuitgaven van de zeventiende-eeuwse Amsterdamse drukker Cornelis Fransz leidde tot de toevallige ontdekking in een Zweedse bibliotheek van drie nog niet bekende gedichten van Bredero, die door deze dichter gepubliceerd blijken te zijn in een van Fransz’ publicaties.
Deze bijzondere literair-historische ontdekking heeft destijds tot veel publiciteit aanleiding gegeven, maar pas met de fraaie uitgave van de Lojen Deur Pers zijn Bredero’s aansprekende, virtuoze verzen voor geïnteresseerde lezers toegankelijk geworden.
De drie gedichten zijn, vergezeld van eigentijdse hertalingen, met de hand gezet en in boekdruk afgedrukt. Een kort nabericht van Verkruijsse documenteert de ontdekking.
De keuze voor het oblong-formaat lijkt een subtiele verwijzing naar de gangbare uitvoering van bekende zeventiende-eeuwse liedboeken.
De in halfperkament gebonden luxe-exemplaren hebben een mooie kartonnen band die beplakt is met een opvallend gestructureerd gelig papier, waarop de bladgouden titel-belettering een riant effect geeft.

Mooi Marginaal