[TYPO]Grafische Agenda 2022

GWA Grafische Werkplaats Amsterdam, 2021

Plaats van uitgave Amsterdam

Vormgever GWA team

Oplage 250

Aantal bladzijden 150

Afmetingen 21 × 15.5 cm

Letter Helvetica, Antiek smal, Figaro, Hollandse Medieval, Annone, Clarendon,Baskerville, Futura slagregel, Arsis, Beton, Times, Perpetua, Rockwell, Nobel, Falstaff, Aigrette, Amazone, Atlas, Folio, Lutetia, Reiner Script, Univers, Ziza, BIXA, Kanat en anderen

Papier binnenwerk Fedrigoni Arena Natural Rough 120 gr

Druk binnenwerk Letterpress, lino

Papier omslag Onbekend, papier Amerikaans omslag diverse soorten

Druk omslag Letterpress en zeefdruk

Drukker Alette de Roos, Rudi Oostermeijer, en alle medewerkers van GWA Grafische Werkplaats Amsterdam

Binder Thekla Ahrens

Bindwijze genaaid op de Martini Boekbindmachine van Thekla Ahrens, gelijmd door GWA

Bijzonderheden

Het calendarium is gedrukt op een Johannisberg Stopcylinderpers uit ca 1908, de tussenbladen en achtergronden op een Asbern of Vandercook proefpers.
Het ‘amerikaanse’ omslag is meteen het affiche en komt in zes verschillende kleurvariaties.

Een mooi brok typografische experimenten. Tien maanden is de Grafische Werkplaats Amsterdam bezig geweest met de productie van deze agenda. Dat zou een commercieel bedrijf zich niet kunnen permitteren, maar de medewerkers van de Werkplaats kunnen dit gelukkig wel. Voor iedere week is een uitspraak van een gerenommeerd ontwerper of kunstenaar onder handen genomen in veel verschillende kleuren en opgeluisterd met typografische elementen. Het is een feestelijk geheel geworden. De omslag zou men er direct vanaf moeten halen. De oplossing om het voor- en achterplat binnen het boekblok af te snijden is niet zo handig gekozen. Maar dat er veel exemplaren verkocht zullen worden is begrijpelijk voor eenieder die van typografie en vrolijke experimenten in druk houdt.