Voor de stem

Vladimir Majakovski en El Lissitzky

Voor de stem

Huis Clos, 2012

Plaats van uitgave Rimburg/Amsterdam

Vertaler Marja Wiebes en Yolanda Bloemen

Vormgever Piet Gerards Ontwerpers

Omslagontwerper Piet Gerards

Illustrator El Lissitzky

Oplage 750

Aantal bladzijden 2 x 64

Afmetingen 18,8 × 13,8 cm

Letter Caslon Pro en Eagle

Papier binnenwerk Muncken Print Cream, 115 gr

Druk binnenwerk offset

Papier omslag Peau d’Ane oranje (facsimile) en wit (toelichting/vertaling), 300 gr

Druk omslag offset

Drukker Lecturis

Binder Hexspoor

Bindwijze genaaid gebrocheerd

Uitgeverij Huis Clos maakte dit jaar bekend geen nieuwe boeken meer te zullen maken. Deze kleine uitgever werd in 1986 opgericht als private press en bracht in totaal 69 boeken uit. Het einde komt er omdat Piet Gerards, de vormgever van alle uitgaves in het fonds, na bijna veertig jaar een punt zet achter zijn ontwerppraktijk. Zijn ontwerpen werden dikwijls bekroond — in 2017 nog bij de Best Verzorgde Boeken.
Huis Clos werkte zonder winstoogmerk en richtte zich op literatuur, beeldende kunst, vormgeving en muziek. Volgens de website moesten de uitgaves ‘noodzakelijk’ zijn. Dit boekje is een coproductie van Huis Clos, het Van Abbemuseum en Drukkerij Lecturis in Eindhoven. Je voelt echter dat Gerards zélf erg gemotiveerd was om deze facsimile te maken. Het is dan ook één van de meest geslaagde typografische experimenten van de Russische kunstenaar El Lissitzky: de dichtbundel Dlja golosa (Voor de stem) uit 1923.
Om de dertien gedichten, bedoeld om voor te dragen, gemakkelijk te vinden gaf El Lissitzky het boek een registersysteem met tabs. De oplage was beperkt en wat ervan rest zit in musea. Het geeft dan ook veel plezier om dit invloedrijk werk zelf te kunnen doorbladeren.
De futuristische gedichten werden in Nederlandse vertaling opgenomen in een apart boekje, zodat de facsimile op zichzelf kon staan. De twee deeltjes zitten in een cassette waarvan de typografie ook erg in het oog springt. Deze publieksuitgave uit 2012, van een onvindbaar, maar noodzakelijk boek, is tot onze spijt niet meer leverbaar. De oplage van 750 stuks is al uitgeput.

Mooi Marginaal