Een paar herinneringen

Remco Campert

Een paar herinneringen

Statenhofpers, 2016

Inzender Jaap Schipper

Plaats van uitgave 's-Gravenhage

Vormgever Jaap Schipper en Joost Veerkamp

Illustrator Joost Veerkamp

Oplage 140

Aantal bladzijden 40

Afmetingen 22,2 × 15 cm

Letter Gravure nr 2

Papier binnenwerk Zerkall 145 gr

Druk binnenwerk Boekdruk, blinddruk, laserstans, piëzografie, fotografie

Druk omslag stempeldruk

Binder Bas Lafleur

Bindwijze genaaid gebonden

De samenwerking tussen Jaap Schipper en Joost Veerkamp werd door Mooi Marginaal ook in 2005 bekroond. Dat was toen een essay van Rudy Kousbroek, Over luiken, waarin de schrijver het betreurt dat je nog zelden luiken ziet aan de gevels van huizen.
Rudy Kousbroek overleed in 2010. In deze uitgave haalt Remco Campert herinneringen op aan zijn vriend die hij leerde kennen toen ze beide aan het Amsterdams lyceum school liepen. In verschillende episodes komen onder meer hun gezamenlijke Parijse tijd aan bod en hun reis door Indonesië. Het is een gedurfde keuze om de korte teksten te zetten in de Gravure 2, wat eigenlijk een adaptatie is door Lettergieterij Amsterdam van de Parijse Cochin-letter. Dit levendige lettertype met zijn extreem lange stokken en staarten en ruime interlinie past wonderwel bij de tekeningen ‘in klare lijn’ van Joost Veerkamp.
Het bindwerk, door Bas Lafleur, in heellinnen met zilveren bandstempeling is feilloos. Dit boek vormt met Over luiken een tweeluik (no pun intended). Deze uitgave verrast de verzamelaar opnieuw met een uitklapper waarbij uit de tekening de lichtspleten van de luiken zijn uitgestansd. Wij kunnen er niet genoeg van krijgen.

Mooi Marginaal