22 auteurs

Het Groeiboek

De Ammoniet, 2021

Plaats van uitgave Ruurlo

Omslagontwerper Henk Francino

Oplage 150

Aantal bladzijden 334

Afmetingen 26,2 × 17,8 cm

Letter Hollandsche Mediaeval, Grotius, Libra en Kaart-Antieke kapitaaltjes

Papier binnenwerk Zerkall Bütten-Druckpapier 8888, zowel 'rauh' als 'halbmatt'

Druk binnenwerk hoogdruk

Papier omslag Blauw Zaans Bord van ca. 275 g/m2

Druk omslag foliedruk

Binder Henk Francino. Hij voerde tevens de foliedruk op voorplat en rug van de cassette uit.

Bindwijze Gekruiste-Structuur bindwiijze

Bijzonderheden

Het project ‘Aspecten van de geschiedenis van het Nederlandse boek’ is in 1987 begonnen door Bert van Selm en Gerard Post van der Molen. In 2019 is dit langlopende project voltooid met het uitbrengen van de laatste projectbijdrage (Nawerk).
Dit exemplaar bevat bovendien een Convoluut met eerder verschenen werk van De Ammoniet. In 2021 heeft Henk Francino dit boek gebonden, voorzien van een cassette en een speciaal colofon van de boekbinder.

‘HET GROEIBOEK’, zo staat in zilveren kapitaaltjes op de rug van een ernstige, blauwlinnen schuifdoos. Daarin zit een lijvig boek, door Henk Francino gebonden in blauw Zaans bord, dat talrijke originele boekhistorische miniatuurtjes bevat die sinds 1987 werden verzameld. En zo groeide dit boek steeds verder aan, als een ammoniet. Dit intussen uitgestorven zeediertje leefde in een schelp die telkens weer een nieuwe en grotere kamer maakte wanneer de vorige behuizing te klein werd. Zo heet ook de uitgeverij, De Ammoniet, waar Gerard Post van der Molen instaat voor het handzetten en drukken. Dat eerste gebeurde in de Hollandsche Mediaeval van Sjoerd H. de Roos uit 1912, het tweede op Zerkall Bütten-Druck­papier, een lompenpapier dat in de eerste jaren op een Victoriapers werd gelegd en later op een FAG-proefpers. Dit uit de hand gelopen project werd in 2018 beëindigd. De ‘finale versie’ dateert van 2019, de ‘ultieme versie’ is gedagtekend met ‘Deventer, juni 2021’. Het Groeiboek — men moet het zien om het te geloven. Het loopt werkelijk over van typografische weelde.