Over luiken

Rudy Kousbroek

Over luiken

Statenhofpers, 2005

Inzender Jaap Schipper

Plaats van uitgave Den Haag

Vormgever Jaap Schipper en Joost Veerkamp

Illustrator Joost Veerkamp

Oplage 140

Aantal bladzijden 30

Afmetingen 22 × 15 cm

Letter Gravure serie II

Papier binnenwerk Magnani velata avorio ‘Biblos’

Druk binnenwerk boekdruk, blinddruk en laserstans

Binder Frans den Breejen (40) en Herman van der Kruijk (100)

Bindwijze halfleer (40) en linnen (100)

De bekende foto van André Kertesz, waarop een Parijs’ hoekhuis met gesloten luiken te zien is, vormt het uitgangspunt van deze kostelijke uitgave. Er is hier bovendien sprake van een unieke samenwerking tussen essayist Rudy Kousbroek en tekenaar Joost Veerkamp – ook al was de eerste versie van Kousbroeks tekst al verschenen voordat Veerkamp begon met zijn begeleidende tekeningen.
Kousbroek treurt (terecht) om de teloorgang van de vernuftige architectonische elementen, die luiken vormen aan de gevel van huizen, waarmee aan de sfeer van het straatbeeld een speciaal accent wordt verleend. Veerkamp volgt hem daarin, en legt het subtiele ritme van luiken in zijn tekeningen vast.
De Statenhofpers maakte van hun samenwerking een spannende uitgave, die ook perfect is vervaardigd. De letterkeuze (de buitenissige letter ‘Gravure’ doet het uitstekend in dit boekje), de gecentreerde mise-en-page, het magnifieke blindstempel van luiken op het titelblad – dat alles voegt toe aan de tekst en de indruk die het boekje op de lezer maakt.
Veerkamps tekening van Kousbroek in zijn imaginaire werkkamer is op geraffineerde wijze verborgen achter twee uitvouwbare luiken, waarvan de lichtspleten zijn uitgestanst.
Dit boekje is een waar genot om te lezen, te bekijken en te koesteren.