The Last Pages

Noëlle Cuppens, Alex de Vries, Ellen Krutwagen

The Last Pages

Art Collart, 2015

Inzender Art Collart

Plaats van uitgave Amsterdam

Vertaler Helmi Cuppens-Verleisdonk, Jocelyne en Jan Pover, Brian Meehan

Vormgever Art Collart

Omslagontwerper Art Collart, Noëlle Cuppens

Oplage 139

Aantal bladzijden 222

Afmetingen 28,5 cm × 19,5 cm

Letter Odile (Village)

Papier binnenwerk Munken Pure Rough, 120 g/m2 en Munken Lynx Rough, 120 g/m2

Druk binnenwerk RISO print (+ 1 Letraset wrijfletter)

Papier omslag grijskarton, 1480 g/m2

Druk omslag zeefdruk

Drukker Charles Nypels Lab (Van Eyck Academie)

Binder Handboekbinderij Geertsen

Bindwijze genaaid gebrocheerd met zwart garen en open rug

Bijzonderheden

De zeefdruk op de achterkant van het omslag is de kleinste zeefdruk ooit gedrukt bij het Charles Nypels Lab te Maastricht.

Van sommige crowdfunding-projecten kan je niet anders dan blij worden. Toen kunstenares Noëlle Cuppens bij het opruimen in haar atelier op haar laatste vellen Letraset-letters stootte, zag ze er meteen mogelijkheden in om taal om te zetten naar beeld. Ze wilde er een kunstenaarsboek mee maken, maar Letrasetletters worden niet meer gemaakt. Ze besloot om met de laatste 17 vellen die haar nog restten ‘C’est tout’ over te schrijven. Dat is het laatste boek van Marguerite Duras waarin deze haar angst voor de dood beschrijft. Cuppens werkt een systeem uit waarbij ze eerst haar grote en vette letters opgebruikte en daarna de kleinere, lichte vellen. Naarmate de letters op haar vellen op geraken, valt er steeds meer leegte in de tekst. Op het einde blijven er slechts een paar letters op een witte pagina.
Het crowdfunding-project werd een succes en Art Collart maakte van dit 96 pagina’s tellende manuscript een kloek boekwerk. Hij zette met veel zorg de meertalige inleiding en het nawoord in de speelse, opvallende Odile-letter. De band, op heel zwaar grijs­karton, werd in het Charles Nypels Lab gezeefdrukt. Omdat in Duras’ boek geen K of W voorkomt, is elk boek ‘gesigneerd’ met één Letraset wrijfletter.

Mooi Marginaal