Troonredenering

Alex Barbaix en Koningin Beatrix

Troonredenering

Pastei, 2010

Inzender Alex Barbaix

Plaats van uitgave Amsterdam

Vormgever Alex Barbaix

Illustrator Alex Barbaix

Oplage 11

Aantal bladzijden 8

Afmetingen 32 × 14 cm

Letter Garamond

Papier binnenwerk Natronkraft 120 grs

Druk binnenwerk boekdruk

Papier omslag handgeschept, Christo­phores, Bosch en Duin

Druk omslag boekdruk

Bindwijze leporello

Een luxe pamflet, zo zou je deze uitgave kunnen noemen. Het formaat is 32 cm hoog en 14 cm breed. Een langwerpige hoes van handgeschept papier met de gouden letters TB met daarin een leporello van een licht, bruin gestreept inpakpapier. Men vindt er het omslag met in rood de B en daarboven de kroon. Op de volgende pagina staat een gedeelte van de troonrede 2011 waarin de financiële en economische crisis aanleiding is voor het oproepen van een gezamenlijke aanpak, eigen verantwoordelijkheid en de bijdrage van iedereen voor een groeiende economie. ‘Toch zijn er redenen tot optimisme want de uitgangspositie van ons land is en blijft relatief goed… U mag zich in deze zware taak gesteund weten van het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.’ Beatrix, koningin 20 september 2011.
De tweede tekst van Alex Barbaix, op de eerste rede geënt en variërend, is een oproep aan het Bestuur van de Stichting (Drukwerk in de Marge?) om de zware bezuinigingsvoorstellen te dragen. ‘De voorstellen raken de koopkracht van alle Margedrukkers… Toch is er reden tot optimisme want de uitgangspositie van onze stichting is en blijft relatief goed… U mag zich in deze zware taak gesteund weten van het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.’ Barbaix, bestuurslid 22.12.2011.
Een illustratie toont een gestileerde Troon uit de Ridderzaal. Verder pagina’s met teksten als Troon Rede nering, een griekse kop (?) met daaronder ik zal handhaven de Boekddrukkunst / Troon Rede De rede gaat voor het Geloof Pierre Abelard (1080-1142) / Troon Nood breekt Wet. In het colofon wordt dit geheel Pastei gedestilleerde drogredenen uit de troonrede 2012 genoemd. Een prachtige persiflage en een pleidooi voor het behoud en verbetering van de positie van de boekdrukkunst nu.

Mooi Marginaal