Werkman-teksten

Werkman-teksten

Typografentafel/Grafisch Centrum Groningen, 2015

Inzender Typografentafel en Grafisch Centrum Groningen (Hans Horn)

Plaats van uitgave Groningen

Vormgever Hanneke Briër

Omslagontwerper Hanneke Briër

Illustrator door diverse deelnemers

Oplage 70

Aantal bladzijden 200 ongenummerde pagina's

Afmetingen 25 × 25 cm

Letter Titelblad, inleiding en colofon: Font Ko Sliggers/DF-Staple. Overige onbekend

Papier binnenwerk diverse

Druk binnenwerk boekdruk, offset, zeefdruk, sjabloomdruk

Papier omslag onbekend

Druk omslag Zeefdruk

Drukker Titelblad, inleiding en colofon zijn gedrukt in offset door Drukkerij De Marge, Groningen. De overige bladen door deelnemende drukkers.

Binder Boekbinderij Erends, Groningen

Bindwijze Garenloos gebonden in hardcover (gelijmd)

Toen de stichting Drukwerk in de Marge in 2015 stilstond bij het 40-jarig bestaan, hebben twee leden, Jan Keijser en Kees Thomassen, een inventarisatie gemaakt van zogenaamde ‘drukprojecten’, waar verschillende drukkers een bijdrage aan leveren. Dergelijke ondernemingen halen doorgaans het beste in de margedrukkers naar boven.
Werkman Teksten is een van die drukprojecten. Het verscheen op 10 april 2015 ter gelegenheid van de herdenking van de dood van Hendrik Werkman 70 jaar eerder, een initiatief van het Grafisch Centrum Groningen en de Typografentafel. Vijftig margedrukkers kregen de opdracht een katern van vier pagina’s te ontwerpen en te drukken waarvoor een tekst van Werkman, compleet of als fragment, het uitgangspunt moest zijn.
Het sobere en strakke vierkante boekblok van 25 bij 25 centimeter herbergt een schat aan drukkersvreugd. De deelnemers drukken de sterren van de hemel, alle 50 goed en allemaal verschillend in techniek, smaak en interpretatie. Vormgeefster Hanneke Briër koos voor het voor- en achterwerk de letter DF-Staple van Ko Sliggers, waarmee de uitgave naar het hier en nu wordt getrokken. De gekartonneerde band werd verzorgd door binderij Erends. De jury kijkt uit naar het volgende druk­project.

Mooi Marginaal